Żyrardowskie targowisko promowało zdrową żywność
W miniony piątek, 19 czerwca, po raz pierwszy na Targowisku Miejskim w Żyrardowie, odbył się Jarmark Produktów Regionalnych i Tradycyjnych. Patronat nad imprezą objął Prezydent Miasta Żyrardowa Wojciech Jasiński.
Moda na produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne dotarła także do Żyrardowa. Najlepiej o tym może świadczyć ilość mieszkańców miasta oraz okolicy, którzy odwiedzili tego dnia żyrardowskie Targowisko Miejskie. Takich tłumów nie widziano tu już od bardzo dawna. W tym dniu na targowisku pojawili się m.in. producenci miodów, serów, wędlin, pieczywa, soków i ciast oraz lokalni rzeźbiarze.
Ogromnym powodzeniem cieszyły się prawdziwe sery owcze, przywiezione do naszego miasta prosto z gór. Można było nawet skosztować ,,oscypka” prosto z grilla. Oblegane były także stosika z jajami z chowu ekologicznego oraz z naczyniami glinianymi i żeliwnymi.
Produkty, oferowane do sprzedaży na Jarmarku, wyrabiane są według tradycyjnych receptur, często przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Są one pozbawione chemicznych konserwantów, pyszne, świeże i zdrowe.
Osobny temat to stoisko, na którym swoje wyroby oferowały znane w całym kraju ,,Cytrynowe Królowe”. Ogromna ilość przetworów z cytryny mogła przyprawić o prawdziwy zawrót głowy, a zapach produktów roznosił się nad całym targowiskiem.
Podczas Jarmarku mieliśmy także sporą dawkę ludowego folkloru. Stało się to za sprawą kapeli ludowej z Wiskitek, której występ zgromadził sporą grupę klientów targowiska oraz samych handlowców.
Widząc ogromne zainteresowanie produktami regionalnymi i ekologicznymi, postanowiliśmy że kolejna taka impreza odbędzie się już za miesiąc i mamy nadzieję, że od tej pory jarmark na żyrardowskim targowisku stanie się wydarzeniem cyklicznym.
Maciej Widawski
Zastępca Dyrektora Targowiska Miejskiego w Żyrardowie